Spotlight On: Manege Luxool

Vanaf 26 februari is het weer zover, Jumping Indoor Nijkerk gaat van start! De komende weken worden gebruikt om betrokken partijen rondom deze mooie wedstrijd aan u voor te stellen.

Deze week in ‘de spotlight’; Manege Luxool

2020 is een speciaal jaar voor de Neuderuiters. Dit jaar vieren wij namelijk onze 90e verjaardag! Wij willen jullie daarom meenemen naar 1930, het jaar waarin de RV de Neuderuiters Nijkerk werd opgericht. De Neuderuiters zijn vernoemd naar de grote boerderij van de familie van Leeuwen- Boomkamp, de Neude. De Neude stond aan de Slichtenhorsterweg. Meneer van Waaijenberg gaf in 2005 een interview: ‘En zo begon het… met een groep van zo’n vijftien mannen gingen ze paardrijden. Eerst moesten ze samen een manegebak bouwen op ‘de Neude’ aan de Slichtenhorsterweg. Elke ruiter bracht een paar palen mee en de planken tussen de palen werden betaald door de paardensportvereniging. Deze eerste bak stond op bouwland, wat met regen veel modder gaf en met droog weer grote stofwolken.’

Na de tweede wereldoorlog verplaatste de Neuderuiters naar de dorsmolen van de Salentein. Daarna is de vereniging terug gegaan naar de Neude, hierna naar het land van de familie van Harten en vervolgens naar het parkeerterrein van NSC waar de binnenbak in een loods werd gerealiseerd.

Daarna is de manege verplaatst naar de Bloemendaalseweg. Hier zette de gemeente een hal van 20×40 meter neer. Vandaag de dag vindt men hier de tennisvelden. Halverwege de jaren 70 ging de tennisvereniging uitbreiden, dus hadden zij de grond van de Neuderuiters nodig. Om de huur van een nieuwe hal te kunnen betalen en de clubkas te spekken, hebben de Neuderuiters tussen 1963 en 1970 veel demonstraties gegeven. Zij gingen de hele Veluwe over!

Tot slot heeft de manege zich in 1981 op de huidige locatie gevestigd. Er werd een verhard parkeerterrein aangelegd, stallen en een kantine gebouwd en een binnenbak van 25×60 meter aangelegd. Het hele pand was 30×65 meter groot. Op 28 november 1981 werd de manege geopend met een grote parade. Eind jaren 80 is er 30 meter bijgebouwd en halverwege de jaren 90 nog eens 35 meter.

In 2006 zijn de ingang en de kantine vergroot. Recentelijk heeft er in 2017 een totale renovatie plaatsgevonden. De manege heeft een nieuw dak gekregen, er zijn openslaande deuren geplaatst van de kantine naar het terras en er zijn nieuwe bakranden geplaatst.

Tekst: Merle Sprengers
Foto’s: archief

Verenigingen

Bord Sponsoren