Spotlight on: Henk en Hellen Burgwal

Vanaf 26 februari is het weer zover, Jumping Indoor Nijkerk gaat van start! De komende weken worden gebruikt om betrokken partijen rondom deze mooie wedstrijd aan u voor te stellen.

Deze week in ‘de spotlight’;Henk en Hellen Burgwal. Beide van jongs af aan lid van Ponyclub De Toekomst en nu nog steeds lid van RV de Neuderuiters Nijkerk. Weliswaar niet rijdend lid, maar nog altijd betrokken en veel gezien in Manege Luxool.

Hellen is begonnen met rijden op een lease pony van Ponypark Slagharen. “In de winterperiode kon je een pony huren, als je zelf voor stalling zorgde. Mijn ouders huurde dat jaar een Shetlander voor mij waar ik veel mee reed. Springen, dressuur, 8-tallen, alles deed ik ermee. Op de stal waar ik toen stond ontmoette ik Henk, hij reed toen ook op een Shetlander.” Gezien de jonge leeftijd begonnen als goede vrienden, maar later getrouwd en samen meerdere kinderen en kleinkinderen.

Henk heeft al zeker 40 jaar niet meer paard gereden. “Ik ben toen gaan werken als internationaal vrachtwagen chauffeur en was hele weken weg. Daarvoor heb ik wel altijd veel gereden. Veel paarden zadelmak gemaakt voor andere maar ook springwedstrijden gereden. Dan was ik om 4 uur in de ochtend al de stallen aan het uitmesten, zodat alles klaar was als we naar de wedstrijd gingen.” Hellen heeft tot 2014 nog fanatiek gereden. Meerdere eigen paarden gehad maar haar laatste paard was toch wel het meest bijzonder. “Wonderfull Lady heette ze, wat een paard was dat! Daar heb ik zoveel plezier van gehad.” Samen hebben zij de finale van de Jumping Indoor Nijkerk in de klasse B en het jaar erna in de klasse L gewonnen. Meerdere keren meegereden met het EK Senioren, om als beste land te eindigen. “Daar stond zo’n hoog parcours, zo hoog hadden we nog nooit gesprongen! Zelfs toen bleven we foutloos.” Henk was vaste groom en ging iedere wedstrijd mee. “Paardrijden beheerst je hele leven, maar ik heb z’n leuke tijd gehad. Dat had ik nooit willen missen. Maar met kleinkinderen, werk en een jonge energieke hond is er geen tijd meer over. Nu spring ik met mijn hond, in plaats van met een paard!” Aldus Hellen.

Tijdens de Jumping Indoor Nijkerk was Henk altijd met parcoursbouwer Jan van de Pol in het parcours te vinden en Hellen veel in de keuken en kantine. Laatste 5 jaar verzorgde zij het sponsorterras. Henk: “Wij waren gastheer/vrouw van het sponsorterras. Alles klaarzetten, schoonmaken, iedereen ontvangen en een praatje maken met alle sponsoren. We wilden altijd dat iedereen een leuke avond had en alles goed verliep, misschien waren we wel wat te perfectionistisch. Ik vind het erg jammer dat we gestopt zijn maar in combinatie met werk was het echt te veel.” Samen zijn zij beheerder van Droompark Bad Hulckesteijn, waarmee ze ook vaste sponsor zijn. Dit jaar zullen Henk en Hellen helaas geen gasten meer ontvangen, maar zijn ze gelukkig zelf nog wel te gast als sponsor op het terras!

Tekst: Hanneke Verhoef
Foto Henk Burgwal: Sportpaardenfoto
Foto Hellen Burgwal: eigen archief

Verenigingen

Bord Sponsoren