Spotlight On: Gerda van Esveld

Vanaf 26 februari is het weer zover, Jumping Indoor Nijkerk gaat van start! De komende weken worden gebruikt om betrokken partijen rondom deze mooie wedstrijd aan u voor te stellen.

Deze week in ‘de spotlight’; Gerda van Esveld. Gerda is al ruim 40 jaar een bekend gezicht op Manege Luxool. Vanaf haar 7de jaar bij Ponyclub De Toekomst en later actief lid bij RV de Neuderuiters Nijkerk. “Ik zou bijna zeggen dat de Neuderuiters in mijn genen zit. Mijn moeder is op dit moment het oudste lid, en ook mijn vader heeft altijd dressuur gereden. Zij zijn nog regelmatig in de manege te vinden.” Het is dan ook niet gek dat Gerda al vanaf jonge leeftijd actief betrokken was bij de club. Van kantinediensten en parcours hulp in haar jongere jaren tot aan vaste hulp op het secretariaat en alles daarom heen. “Destijds hadden we nog geen handige computerprogramma’s en lag het hele secretariaat vol met vellen papier en start coupons. Wij maar alles na-rekenen en invoeren, wat een werk was dat! Dit gaat gelukkig tegenwoordig wel wat makkelijker.”

Naast de werkzaamheden tijdens de spring- en dressuurwedstrijden was Gerda ook druk bezig met activiteiten organiseren en het clubblad. “Eerder hadden we een clubblad wat 4 keer per jaar uitkwam. Hier stonden interviews met leden in en andere nieuwtjes. Het leukste waren altijd de ‘Wist je datjes?’. Iedereen keek altijd weer uit naar de meest hilarische en leuke feitjes. Met alle activiteiten die we destijds nog als club hadden, zoals met een bus vol naar Jumping Amsterdam of een strandrit, gebeurde er altijd wel wat leuks!”

Laatste jaren is Gerda voornamelijk nog actief bij springwedstrijden, waaronder de Jumping Indoor Nijkerk. Hiervoor is zij steeds minder op het secretariaat te vinden, maar verzorgt zij het geluid, de beeldschermen en een groot deel van alle sponsorcontracten. Naast lid van de organisatie is zij samen met haar partner Ron sponsor vanuit Eetcafe Princesse, welke als sponsor is vanaf de allereerste editie van de Jumping Indoor Nijkerk. “Het springen blijf ik mooi vinden om te zien, er gebeurt zoveel meer dan bij dressuur! Al ben ik zelf totaal geen springruiter. Met mijn eerste pony heb ik wel gesprongen, maar kwam vaak niet verder dan hindernis 3. Hij was dol op eten, en had meer oog voor de boompjes in het parcours dan voor de hindernis. Een keer weigerde hij zelfs om een hap van een strobaal te kunnen nemen en vervolgens met het stro touw en de complete baal tussen zijn tanden de ring te verlaten.” Met dressuur heeft Gerda meer succes, ze heeft al meerdere paarden in de klasse Z uitgebracht. En met Jenny Vd Burg, die al meerdere van Gerda haar paarden succesvol op springwedstrijd heeft uitgebracht, zullen we Gerda zeker nog vaak in de manege zien!

Tekst: Hanneke Verhoef
Foto: Sportpaardenfoto Digitaal

Verenigingen

Bord Sponsoren